De første Gammalnorsk spælsau på gården

Vi startet med Gammalnorsk spælsau i 2001. Før det hadde vi farget spælsau.
De første 12 lammene ble innkjøpt fra Os i Østerdalen i november. På det tidspunktet var svært få som hadde denne rasen i Akershus. På landsbasis var den en truet dyrerase, og det ble igangsatt et bevaringsarbeid. Dette har i stor grad lykkes, og i dag er det over 30 bestninger bare i Akershus

Vi ønsket å starte seriøst med denne rasen, og var derfor nøye med å skaffe dyr som var ren rase, og hadde mest mulig rasetypiske trekk. Dette har vi sett viktigheten av senere. I dag er vi leverandør av livdyr som er ekte og typiske Gammalnorsk spælsau.

Bambi som vi kjøpte i 2001 med et av lammene sine i 2006.

I dag

I dag har vi ca 90 vinterfora GNS. Vi satser på mangfold i flokken ifht farger, her er alle fargenyanser i brunt, grått og svart representert. Til og med to hvite søyer har vi fått, og det er stas :)
Vi har vært nøye med ull og ullkvalitet så de fleste har lang og fin ull.

Søyene med ledersauen Dipsy, 10 år, i spissen. Venter på å komme over på nytt beite.

Fornøyde eiere

Vi har aldri angret på at vi valgte GNS. Utrolig trivelige dyr, tamme og tillitsfulle, men samtidig så har de beholdt instinktene sine. Gode mordyr som passer godt på lammene sine, lite lammingsvansker, bra flokkdyr.
Her er en liten historie fra i fjor høst :
Vi hadde gitt tillatelse til en jegerforening som skulle gjøre hunden sauerein men el-halsbånd. Hunden nærmet seg flokken vår som gikk på et stort jorde. Når de så hunden, samlet de seg , 160 stykker, i en stor ring midt på jordet, og satte i og løpe mot hunden for å ta den. Både hund og mann løp det de kunne....

Høst -13

Værene

Det er vanskelig å få tak i nye værer som ikke er i slekt med våre sauer, derfor har vi vanligvis ca åtte værer pr sesong.
Dette er store og kraftige gutter med digre horn som har uante krefter. Det er derfor en forutsetning at de er snille og greie. De går på en egen havn om sommeren og koser seg.

Ronaldo, Sokrates og Chocco.

Ola

Cæsar og Veslefaks